Novica

Poporodne bolečine v križu

Anže Sirc

NeDelo, 30. avgust 2015

Bolečina naj ne bo le opozorilo, ampak vodilo, da je treba ugotoviti njen vzrok in ga odpraviti.

Bolečina v križu je ena najpogosteje obravnavanih težav v fizioterapevt­skih ordinacijah. Nosečnost, porod, poporodno obdobje in vse, kar spada zraven, so za žensko telo povsem normalna stanja, vseeno pa so lahko dejavnik za pojav ali stopnjevanje marsikaterih težav.

Vsaka nosečnost je drugačna in tako so različne tudi spremembe, ki se v tem času zgodijo ženskemu telesu. Poleg tega so različni porodi (carski rez, zapleti). Kako obremenjeni pa ste bili v poporodnem obdobju, ko je treba dati telesu možnost, da si opomore? Pri iskanju vzroka za bolečine po porodu se je treba tudi vprašati, kakšno je bilo zdravstveno stanje pred nosečnostjo. Zanima nas, kakšno delo opravljate (sedeče, fizično), ali ste športno aktivni (kakovost izvajanja aktivnosti, pre­obremenjevanje), ali ste se kdaj poško­dovali (padci na zadnjico, prometna nesreča), kakšna je vaša drža telesa (ukrivljenost hrbtenice) in podobno.

S fizioterapevtsko preiskavo želimo ugotoviti vzrok za bolečino in ga poskušamo s terapevtskimi tehnikami odpraviti oziroma telesu pomagati, da doseže čim boljšo funkcijo v danih zmožnostih. Če je nastala nepoprav­ljiva poškodba tkiva, je treba to upoštevati in se prilagoditi, drugače lahko pričakujete hitrejše stopnje­ vanje težav. V današnjem času je na voljo vse polno protibolečinskih tablet, obližev, ki zmanjšajo bolečino, ne od­ pravijo pa vzroka bolečine. Če imate hernijo diska, mogoče šibko musku­laturo, napačno dvigujete bremena in podobno, boste s takšnimi zdravili bolečino resda ublažili, a če boste hkrati nadaljevali aktivnosti, je veliko verjetnosti, da boste le še dodatno poškodovali telo.

Kar lahko naredimo sami, je to, da telo »prišparamo«. Dela v hiši, na vrtu, v službi obremenijo naše telo, zato jih je pametno opravljati s čim manj napora. Določeno opra­vilo (recimo pomivanje tal) se lahko izvaja na različne načine. Je način, ki ste si ga izbrali, res najboljši za vas? Mogoče bi bilo bolje poklekni­ ti na eno nogo ali pa si priskrbeti primernejši pripomoček. Res morate ob vsaki priložnosti dvigovati otroka, ki se že postavlja na noge ali celo hodi, ali je bolj smiselno, da vam sam zleze v naročje in tako izkoristite njegov potencial? Ali vaš otrok lahko sam spleza po lestvi na previjalno mizo? Vam je bolj ugodno klečati ob njem ali je vašemu telesu prijetnejše sedenje na pručki? Imate pri dojenju v sedečem položaju dober naslon, sedite stabilno, vam je udobno, ko dojite leže na boku?

Ležišče dojenčka, otroka naj bo tako visoko, da se vam ni treba sklanjati pregloboko, saj je pri tem hrbtenica bolj obremenjena. Dostop do otroka bi vam olajšalo ležišče, pri katerem se lahko sname ena od stranic. Če je mo­goče, pri dviganju s trupom medenico naslonite na posteljo, previjalno mizo. Pred dvigom pa aktivirajte mišice me­deničnega dna in globoke stabiliza­torje hrbtenice. Za korektno izvajanje aktivnosti potrebujemo dobro funkcijo prej omenjenih mišic, ki so pomembni stabilizatorji hrbtenice. V ta namen so se razvili različni principi vadbe (pilates, joga…). Sam uporabljam kombinacijo več principov. Na začet­ku se usmerim v izboljšanje funkcije in zavedanja telesa, z napredovanjem pa se težav­nost stopnjuje. S težkimi va­jami, večjimi obremenitvami, ki jih ne morete kontrolirati, si delate škodo! Pogosto namreč slišim, da je kdo pri bolečinah v križu dobil nasvet o dodatni okrepit­vi hrbtnih mišic. Kaj, če so te preveč napete in bi bilo bolj smiselno okrepiti trebušne mišice? Želimo si mišičnega ravnovesja. Vse to je smiselno izvajati že zato, da bi preprečili težave, če pa so se te že razvile, bi svetoval, da se do­ govorite s svojim terapevtom, naj vas nauči omenjenih tehnik, po potrebi pa uporabi še druge fizioterapevtske pristope (sproščanje mišic, mobiliza­ cija sklepov…) ter vam tako pomaga k hitrejšemu izboljšanju stanja. Brez bolečin bo preživljanje dragocenih skupnih ur z otrokom veliko lepše.

Naj bolečina ne bo le opozorilo, ampak vodilo, da je treba ugotoviti vzrok, ga odpraviti, v prihodnosti pa se izogniti dejavnikom, ki delajo telesu škodo. Že vstajanje z boka razbremeni vašo hrbtenico, ravno tako aktivno sedenje (o tem sem pisal pred krat­kim). Dvigovanje težjih bremen pa le prepustite moškim.

Poporodne bolečine v križu
Bolečina naj ne bo le opozorilo, ampak vodilo, da je treba ugotoviti njen vzrok in ga odpraviti.
Ostale novice

Brez sprememb ne pričakuj sprememb

Anže Sirc

NeDelo, 7. junij 2015 Novi svetovalec NeDela: Anže Sirc, diplomirani fizioterapevt, o ortopedskih težavah, preventivi in pravilni drži K sodelovanju smo povabili novega strokovnjaka, ki na Polikliniki UKC Ljubljana izvaja ambulanto fizioterapijo, zasebno pa dela tudi z vrhunskimi športniki. Odgovarjal … Se nadaljuje

NeDelo, 7. junij 2015 Novi svetovalec NeDela: Anže Sirc, diplomirani fizioterapevt, o ortopedskih težavah, preventivi in pravilni drži K sodelovanju smo povabili novega strokovnjaka, ki na Polikliniki UKC Ljubljana izvaja ambulanto fizioterapijo,..

Kontrolirano dinamično sedenje
Kontrolirano dinamično sedenje

Zavedajmo se sedenja!

Anže Sirc

Sedenje je sestavni del življenja in marsikdo presedi večji del dneva, zato bi bilo dobro vsaj malo pozornosti nameniti položaju, ki ga zavzemamo na stolu in se s tem izogniti nepotrebnim preobremenitvam.

Sedenje je sestavni del življenja in marsikdo presedi večji del dneva, zato bi bilo dobro vsaj malo pozornosti nameniti položaju, ki ga zavzemamo na stolu in se s tem izogniti..

ant. nagib medenice
ant. nagib medenice

Fizioterapija pri artrozi kolka in vstavitvi umetnega kolka

Anže Sirc

Po operaciji artrotičnega kolka in vstavitvi endoproteze se pričakuje, da bo pacient zaživel kvalitetnejše življenje. Pričakuje se zmanjšanje bolečine, lažje opravljanje prejšnjih dnevnih aktivnosti… A vedno se ne izteče tako. Operiranec ima težave in ko operater, splošni zdravnik oceni, da bi bilo vredno poizkusili s fizioterapijo, pacient z delavnim nalogom pride v našo ambulanto. Razmišljanje o fizioterapevtski obravnavi tovrstne problematike bom začel na začetku pojavljanja težav s kolkom.

Začetek artroze

Na artrotične spremembe v sklepu nas opozori kapsularni vzorec, ki pri kolčnem sklepu kaže največje omejitve v smeri giba notranje rotacije (NR), nato upogib (FLEX) in odmika (ABD), v..

Pravilna vzravnana drža
Pravilna vzravnana drža

Pomagaj si sam

Anže Sirc

Pomemben del terapije je posameznika seznaniti s tem, kako lahko omogoči telesu optimalno zdravljenje, kako prepreči ponovne poškodbe, preobremenitve...

Če znamo prisluhniti sebi, svojemu telesu (v kakšnem položaju se trenutno nahajamo, smo sključeni, napeti…), si lahko pomagamo sami. S kontrolirano držo in pravilno tehniko bi delo, športne aktivnosti opravljali..

Med predstavitvijo vaje
Med predstavitvijo vaje

Pravilna drža naj bo del vsakdana

Anže Sirc

Fizioterapevt Anže Sirc o pomenu preventive pri preprečevanju poškodb: Bolečina je le opozorilo, vzrok je lahko povsem drugje – Vedno je treba iskati vzrok za bolečino in ga skušati odpraviti.

Objavljeno v Nedeljski, 19.2.2014 (str. 17). Avtor: Meta Černoga. "Najbolj sem vesel, kadar s pomočjo fizioterapije s pacientom normalizirava zdravstveno stanje, da mu ni treba več jemati protibolečinskih zdravil ali da se..