Novica

Fizioterapija pri artrozi kolka in vstavitvi umetnega kolka

Anže Sirc

Po operaciji artrotičnega kolka in vstavitvi endoproteze se pričakuje, da bo pacient zaživel kvalitetnejše življenje. Pričakuje se zmanjšanje bolečine, lažje opravljanje prejšnjih dnevnih aktivnosti…

A vedno se ne izteče tako. Operiranec ima težave in ko operater, splošni zdravnik oceni, da bi bilo vredno poizkusili s fizioterapijo, pacient z delavnim nalogom pride v našo ambulanto. Razmišljanje o fizioterapevtski obravnavi tovrstne problematike bom začel na začetku pojavljanja težav s kolkom.

Začetek artroze

Na artrotične spremembe v sklepu nas opozori kapsularni vzorec, ki pri kolčnem sklepu kaže največje omejitve v smeri giba notranje rotacije (NR), nato upogib (FLEX) in odmika (ABD), v manjši meri tudi v smeri iztegnitve (EX) in primika (ADD). Povprečna normalna gibljivost v smeri upogiba je 120˚, iztegnitve pa 25˚. Naključno izbrana pacienta sta imela pred vstavitvijo kolčne proteze gibljivost v smeri upogiba le od 20˚ do 80˚ in od 15˚ do 45˚, kar pomeni, da iztegnitev kolka, ki je sestavni del hoje, sploh ni bila mogoča. S tako gibljivostjo pacienti pred operacijo opravljajo aktivnosti, spijo, sedijo, hodijo… Da pride do takega stanja lahko traja precej časa, v katerem telo s prilagoditvami vzdržuje čim boljšo funkcijo.

Prilagoditve

Kakšen vpliv ima artroza kolka na gibljivost tega sklepa, na funkcijo telesa? Zmanjšan obseg ex skrajša dolžino koraka, kar telo kompenzira z ostalimi deli telesa. Lahko pride do anteriornega zasuka medenice (slika 3), kar pa poveča ledveno lordozo in s tem kompresijo fasetnih sklepov in zmanjšanje prostora za izhajajoče živce. Kakšen učinek ima to pri pacientih, ki že imajo stenozo ledvene hrbtenice?! Lahko pa se korak podaljša s pomočjo povečane rotacije v segmentu L5/S1 (hipermobilnost tega segmenta)! Naj povem, da je večina (7 od 10) vprašanih omenila, da so se ob stopnjevanju težav kolčnega sklepa stopnjevale tudi težave v področju ledvene hrbtenice.

 

Zmanjšana gibljivost kolčnega sklepa pa ne vpliva le na (sosednje) sklepe. Temu se prilagodijo tudi mišice. V primeru anteriornega zasuka medenice (slika 3) so v skrajšanem položaju mišice iliopsoas, rectus femoris, ex trupa (erektorji trupa)… V raztegnjenem položaju pa upogibalke kolena, glutealne mišice, rectus abdominis…ki so tudi inhibirane od prej naštetih skrajšanih mišic in tako pride še do mišičnih neravnovesij.

Dlje ko se odlaša s fizioterapijo več je kontraktur, kompenzacij,… in težje je vzpostaviti funkcionalna razmerja v telesu, saj pride do prilagoditev – kosti, sklepov, sklepnih ovojnic, ligamentov, mišic, kit, burz, živcev, fascij. Vprašani so se pritoževali nad bolečino, šepanjem, oteženim opravljanjem dnevnih aktivnosti… in vse skupaj se je stopnjevalo. Zaradi oteženega gibanja lahko hitro pri tudi do prekomerne teže in nezadovoljstvo se še stopnjuje…

Operacija

Stopnja artroze pa napreduje in ko konzervativna terapija ne pomaga v zadostni meri, je potrebna operacija (pomembno je da pacient pride na operacijo čim bolje pripravljen, s čim manj kompenzacij, pri čemer ima pomembno vlogo fizioterapevtska predpriprava na operacijo). Tudi operacija (slika 4) ima vpliv na pacienta.

 

Stres, operativni rezi v tkivu, žaganje kosti, ipd., čez noč kolčni sklep nima več takšnih omejitev obsega giba (telo pa prilagojeno na to), pa pooperativna bolečina, ležanje v bolnišnici, hoja z berglami… morebitne komplikacije, pooperativne brazgotine… Za povrhu pa lahko še ni vse tako kot bi si pacient in vsi ki delajo z njim želeli. Vse to in še marsikaj je potrebno upoštevati pri osebi, ki pride na fizioterapijo z artrotičnim kolkom ali vstavljeno kolčno protezo.

Fizioterapevtska obravnava

Fizioterapevtsko obravnavo začnimo z oceno pacientovega stanja in tako določimo vzrok težave, pri tem ne pozabimo na možne prilagoditve telesa, na sosednje sklepe,… Začnemo z anamnezo in če je mogoče vzpostavimo kontakt z operaterjem od katerega pridobimo informacije, ki bi lahko pripomogle k boljšemu končnemu rezultatu… Pri artrozi kolka B pogosto seva v področje kolena (prenesena bolečina). Pri inspekciji bodimo pozorni na hojo (trendelenburg), držo (lordoza, kifoza), usedanje, slačenje, morebitne povišice, atrofije mišic… Palpacija nam da podatke o temperaturi, vlažnosti kože, tonusu mišic, oteklini… Potem pa pride na vrsto preiskava, pri kateri izvajamo različne teste.

Bolj ko je fizioterapevt vešč ocenjevanja, natančneje lahko določi vzrok težave, nato pa na podlagi znanja (različne terapevtske tehnike), izkušenj postavimo cilje in načrtujemo terapijo. Vse to so povezane dinamične komponente fizioterapevtske obravnave znotraj ene obravnave, kot tudi znotraj celotnega sklopa obravnav. Pri terapijah ni formule-prilagajanje vsakemu pacientu posebej, na vsaki terapiji posebej. Potreben je celostni pristop.

ant. nagib medenice
ant. nagib medenice
Operacija kolka
Operacija kolka
Možnost ponovnega udejstvovanja v priljubljenih aktivnostih po operaciji
Možnost ponovnega udejstvovanja v priljubljenih aktivnostih po operaciji
Možnost ponovnega udejstvovanja v priljubljenih aktivnostih po operaciji
Možnost ponovnega udejstvovanja v priljubljenih aktivnostih po operaciji
Ostale novice

Brez sprememb ne pričakuj sprememb

Anže Sirc

NeDelo, 7. junij 2015 Novi svetovalec NeDela: Anže Sirc, diplomirani fizioterapevt, o ortopedskih težavah, preventivi in pravilni drži K sodelovanju smo povabili novega strokovnjaka, ki na Polikliniki UKC Ljubljana izvaja ambulanto fizioterapijo, zasebno pa dela tudi z vrhunskimi športniki. Odgovarjal … Se nadaljuje

NeDelo, 7. junij 2015 Novi svetovalec NeDela: Anže Sirc, diplomirani fizioterapevt, o ortopedskih težavah, preventivi in pravilni drži K sodelovanju smo povabili novega strokovnjaka, ki na Polikliniki UKC Ljubljana izvaja ambulanto fizioterapijo,..

Kontrolirano dinamično sedenje
Kontrolirano dinamično sedenje

Zavedajmo se sedenja!

Anže Sirc

Sedenje je sestavni del življenja in marsikdo presedi večji del dneva, zato bi bilo dobro vsaj malo pozornosti nameniti položaju, ki ga zavzemamo na stolu in se s tem izogniti nepotrebnim preobremenitvam.

Sedenje je sestavni del življenja in marsikdo presedi večji del dneva, zato bi bilo dobro vsaj malo pozornosti nameniti položaju, ki ga zavzemamo na stolu in se s tem izogniti..

Pravilna vzravnana drža
Pravilna vzravnana drža

Pomagaj si sam

Anže Sirc

Pomemben del terapije je posameznika seznaniti s tem, kako lahko omogoči telesu optimalno zdravljenje, kako prepreči ponovne poškodbe, preobremenitve...

Če znamo prisluhniti sebi, svojemu telesu (v kakšnem položaju se trenutno nahajamo, smo sključeni, napeti…), si lahko pomagamo sami. S kontrolirano držo in pravilno tehniko bi delo, športne aktivnosti opravljali..

Med predstavitvijo vaje
Med predstavitvijo vaje

Pravilna drža naj bo del vsakdana

Anže Sirc

Fizioterapevt Anže Sirc o pomenu preventive pri preprečevanju poškodb: Bolečina je le opozorilo, vzrok je lahko povsem drugje – Vedno je treba iskati vzrok za bolečino in ga skušati odpraviti.

Objavljeno v Nedeljski, 19.2.2014 (str. 17). Avtor: Meta Černoga. "Najbolj sem vesel, kadar s pomočjo fizioterapije s pacientom normalizirava zdravstveno stanje, da mu ni treba več jemati protibolečinskih zdravil ali da se..